A jó Scrum Master feladatai, hatásköre, kompetenciái

A_jo_Scrum_Master_vol2

Az SM küldetése

A jó Scrum Master sokrétű személyiség, mivel a munkája is elég vegyes és összetett. Egy Scrum Masternek egyszerre kell tudnia foglalkoznia a különböző szereplőkkel egy projektben vagy szervezetben. Segítenie, támogatnia kell őket, hogy a munkájukat a lehető legjobban tudják elvégezni. Természetesen itt az Agile módszertani támogatásról van itt szó, hisz a szakmaiság oldalt adottnak vesszük. Amig annak ellenkezője be nem bizonyul.

Foglalkozik az emberek lelkével, a csapat építésével, harmóniájával, önszerveződésének fejlesztésével, az üzleti döntéshozók támogatásával, és ha kell, akkor ad adminisztratív támogatást is ad.

Azonban ha csak egyetlen küldetést fogalmazhatunk meg egy Scrum Masterrel szemben, akkor az a “transzparencia működtetése” legyen.

Kell fejlesztői tapasztalat?

A Scrum Masternek nem kell fejlesztésben jártas embernek lennie, sőt! A Scrum Master ha beleszól a technikai, technológiai kérdésekbe, akkor olyan területre merészkedik, ami nem az ő játéktere. Még akkor sem, ha épen úgy gondolja, hogy ért hozzá.

Ha annyira ért a technológiákhoz, hogy a stakeholdereknek, fejlesztőknek ebben tanácsot tud adni, akkor a legnagyobb hozzáadott értéket keresve, inkább csinálja azt teljes időben. Ha meg annyira nem ért hozzá, akkor még jobb, ha ebben a kérdésben inkább nem szólal meg. Ezzel biztosabban megőrzi hitelességét. Ezzel együtt nem árt utánaolvasni és tajékozódni, hogy mi mire való és hol tart a fejlesztés világa. Azonban tudni dolgokról messze nem ugyanaz, mint érteni is hozzá.

A hitelesség egy  Scrum Masternek a legfontosabb befolyásolási forrása, hiszen neki formális hatalma, utasítási jogköre nincsen, ugyanakkor mégis el kell érnie azt, hogy a kollégák valamit módszertanilag helyesebben csináljanak.

A Scrum Master munkája tehát nem technikai és nem technologiai, még akkor sem, hogyha egyébként ilyen csapatokkal dolgozik.

Pályakezdőknek nehezebb

Nagyon sok ügyfelem elköveti azt a hibát, hogy a Scrum Masterekre, mint junior projektmenedzserekre tekint, és egyszerűen csak az “SM” címkével látják el a projektmenedzsment feladatokat.

Néha az így címkézett Scrum Mastereket még el is küldik egy egy kétnapos gyorstalpaló tanfolyamra hátha tanulnak valami hasznosat, mondván “Legalább nem esnek ki túl sokat a munkából.” Azonban miután megszerzik a nemzetközi Scrum Master certificationt, és megpróbálnak valamit csinálni, akkor pillanatok alatt kiderül, hogy se élettapasztalatuk, se munkatapasztalatuk, se valódi agile / scrum tudásuk nincsen. Ezután gyakran az egész módszertant a szervezet előbb utóbb elkönyveli, mint egy újabb mondvacsinált hülyeséget, aminek semmi értelme és haszna nincs. Hát ha rosszul csinálják, akkor ez tény 🙂

Ez azonban nem a módszertan hibája!

Az SM munkája azért extrém nehéz (és nem lehetetlen!) pályakezdő kollégáknak mert olyan problémák tömegével találkoznak, amik az emberek közötti, az emberek és a szervezet közötti, a szervezet és különböző alszervezetek közötti konfliktusokból eredeztethetők. Ezeket a konfliktusrendszereket át kell látni, és az ezekben működő embereknek a játékait meg kell érteni.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy ha valaki Scrum Masterként dolgozik akkor komoly erőfeszítéseket tegyen annak érdekében, hogy, nagyon sok minden mellett, a hétköznapi pszichológiát használja és értse. Olvassák a HVG pszichológia magazinját, mondjuk.

Félreértés ne essék, az SM-nek nem terapeutának kell lennie, vagy pszichológusnak. Neki a mindennapi munkakörnyezetben működő egészséges felnőtt emberek pszichológiai mintáival kell tisztában lennie, beleértve a munkakörnyezetben fellelhető konfliktusokat, stresszforrásokat, és ezek azonosítását, feloldását.

SM és bér

Hogyan termeli ki a bérét?

Érdemes elolvasni korábbi blogcikkemet, “Miért éri meg Scrum Mastert alkalmazni”. Ahhoz ad támpontokat, hogy hogyan kell forintosítani egy Scrum Master működését, idejét, energiáját.

A jó SM holtig tanul

Az SM-nek gyorsan kell tudnia tanulni. Mint minden tudás, a módszertan is dinamikusan változik.

A Scrumon és az Agile-on kívüli projektmenedzsment módszertanokkal, folyamat szervezési elméletekkel is neki tisztában kell lennie. Ismernie és értenie kell beszélgetőpartnere milyen logika mentén gondolkozik, azt milyen módszertani ismeretek mentén teszi.

Ezen túl gyorsan tisztába kell kerülnie a domainnel, amiben működik.

Valamint elengedhetetlen, hogy az üzleti környezet sajátosságaival a lehető leggyorsabban tisztába kerüljön.

Jó analitikai képességekkel kell rendelkeznie, mivel sok megfigyelést és mérést kell elvégeznie ahhoz, hogy mélyreható következtetéseket tudjon levonni, és a dolgok kiváltó okait fel tudja tárni.

Ezekre a kiváltó okokra megoldási sémákat kell kidolgozzon, majd egy részét az SM-nek közvetlenül végig is kell vezetnie a rendszeren. Az eredményeket tudnia kell begyűjteni és kiértékelni, majd a menedzsmentnek átadni, velük megértetni oly módon, hogy azt mindenki objekív tudásként értékelje.

Empátia, asszertivitás, diplomácia

Nagyon empatikusnak kell lennie, hiszen emberekkel kell foglalkoznia, embereket kell rávennie, hogy módszertanilag helyesebben működjenek. 

A kollégák és stakeholderek problémáit meg kell értenie, és fel kell ismernie, ha az embereknek rejtett problémáik vannak. Tudnia kell, hogy hogyan kell ezeket a problémákat feltárni és/vagy belátni annak érdekében, hogy Scrum Masterként, mint az akadályok elhárítójaként, ebben a minőségében is tudja támogatni a csapatot.

Egy Scrum Masternek asszertívnak kell lennie, mert a különböző kommunikációs helyzetekben helyt kell állnia és hitelességét meg kell őriznie.

Jó diplomáciai érzékkel kell rendelkeznie, hiszen a projekt szintű konfliktus helyzetekben, vagy akár a szervezeti konfliktusokban nem támadhat neki a szervezeti szereplőknek, csak mert a csapatát meg akarja védeni.

Nah jó… excel és társai

Eddig bármilyen folyamattámogató rendszerrel találkoztam, az Excel meg a statisztika mindig elengedhetetlen volt.

Türelem

Nagyon türelmesnek kell lennie, hiszen amikor valamit kér, az szinte mindig változással jár az egyének vagy a szervezet részéről, és ez a változás gyakran ellenállást is szül

Ezt az ellenállást,bár a kísértés nagy, sokszor nem szabad erőből leküzdeni. Türelemre van szükség, méghozzá nem is kevésre… és sokszor gyógypedagógiai türelemre.

Önzetlenség

Egy Scrum Masternek önzetlennek kell lennie, mert minden eredmény, minden pozitív változás, minden fejlődés, hatékonyságnövekedés, gyakorlatilag mindig és kizárólag a csapat érdeme kell legyen. Igaz ez még akkor is, hogyha a Scrum Master nélkül ezeket a változásokat a csapat nem tudta volna elérni.

A jó Scrum Master abban leli örömét, hogy mások a munkáján keresztül sikeresebbek, ügyesebbek, gyorsabbak, hatékonyabbak. Ezért ő nyilvános elismerést nem vár. Kaphat, és annak nagyon örülünk, de nem ezért csináljuk a Scrum Masterséget.

Éppen ezért a Scrum Masternek egy kicsit távolságtartónak is kell lennie. Ha érzelmileg involválódik a csapat felé, akkor előbb utóbb a menedzsment szemében az SM kevésbé lesz hiteles. Ha az SM érzelmileg involvált a csapattal, akkor előbb-utóbb előkerül a kísértés, hogy terelje a transzparencia fókuszát, és ezzel a csapat megítélését alaptalanul javítsa.

Angol, irodalom

A Scrum Mastereknek elengedhetetlen az angol nyelvtudás. A szakirodalom leginkább angolul van. Az SM-nek kutatnia kell, sőt, egy pontot túl elvárt, hogy hasznos tartalmat adjanak a közösségnek.

Amerikából jöttem, híres…

Az, hogy kinek mi a háttere, az majdhogynem mindegy.

Minden korábbi munkatapasztalatból vannak olyan elemek, amiket egy Scrum Master be tud építeni a módszertani működésbe is. Pl. ha valaki coach volt, akkor az az egyéni problémák kezelésében, ha valaki értékesítő volt, akkor az a meggyőzésben, ha valaki kőműves volt, akkor az a tervek értelmezésében és a megbízók kezelésében tudja segíteni. Nem tudok olyan szakmát kitalálni, ami ne lenne hasznos, ha valaki éppen Scrum Master.

Megint a fókusz

Egy Scrum Masternek mindenféleképpen tudnia kell fókuszáltnak maradni. Ha már rutinosak vagyunk, és a csapatoknál sem kell már tranzícióval foglalkozni, mert az alapokat maguk is kellően jól csinálják már, akkor, és csak akkor megengedhető, mégis ellenjavalt(!), hogy egy Scrum Master két csapatot vigyen. Alapvetően egy Scrum Master, egy csapat. Ez az ideális felállás.

Távlatok

Hogy a Scrum Master hova mehet tovább, milyen karrierútjai vannak, nagyon változó. Van akiből Agile Coach lesz, lesz akiből tranzíciós vezető és lesz akiből szervezetfejlesztő vagy transzparencia manager. Teljesen mindegy. Azt, hogy ki mennyi pénzt keres majd, az a tapasztalatán, és személyes fejlődésén, értékteremtő képességén múlik, nem pedig, azon, hogy milyen pozíciót tölt be. Egy veterán, csapat mellett dedikáltan dolgozó Scrum Master pontosan tudja, hogy hogyan kell a Stakeholdereket a csapattal összekötni. Ez pedig sokszor mindennél többet ér.