Scrum Masterek az agilis átállás kezdetén

A KKV-szektorban és nagyvállalati környezetben

Az agilis átállás alatt Scrum Masterként mind a KKV-szektorban, mind nagyvállalati környezetben kihívásokkal találjuk szembe magukat. Milyen hasonlóságok és különbségek mutatkoznak a két szektor között és milyen eszközök segíthetik munkánkat az agilis transzformáció kezdetén?

Lean elemek alkalmazása

Az agilis átállás során mindkét szektorban bátran alkalmazhatjuk a lean szemléletet. Érdemes foglalkoznunk az értékáram-térképezéssel (value stream mapping), amely vizuális képet ad a munkafolyamatokról. Ennek köszönhetően láthatóvá válik az esetleges szuboptimális működésünk és feltárhatjuk a lean veszteségeket. Ezután mérlegeljük, hogy mely veszteségeket kell megtartanunk és melyeket csökkenthetjük vagy szüntethetjük meg.

On-boarding roadmap

Érdemes on-boarding roadmap-et készítenünk az újonnan csatlakozó kollégák számára. Mindkét szektor esetében az on-boarding folyamata több hónapot vehet igénybe, ezért ajánlott mérföldkövekben gondolkoznunk és mentorálási programot bevezetnünk. Bár az on-boarding folyamata idő- és energiaigényes (több hónap), hosszú távon hozzájárul a munkaerő megtartásához. Nemcsak a szükséges feltételeket teremtjük meg a munkavégzéshez, de időt is adunk arra, hogy az új csapattagok szervezett körülmények között szokjanak hozzá az új munkahelyi környezethez és kollégákhoz.

Pszichológiai szerződés

A csapatokon belül ajánlott pszichológiai szerződést kötni, amely a közös munkavégzés alapjait teremti meg és segít a konfliktusok elkerülésében. Scrum Master-ként erre külön meeting-et szervezhetünk vagy feltűzhetjük a retrospective meeting napirendjére. A csapattagok így jelezhetik igényeiket, elmondhatják, hogy szerintük mi szükséges a csapaton belüli ideális munkavégzéshez és kompromisszumokat köthetnek. A pszichológiai szerződés ezután bármikor módosítható és új pontok is felkerülhetnek rá. Emellett hivatkozási alapként szolgál és az on-boarding road-map-hez hasonlóan hozzájárul a munkaerő megtartásához.

Változásmenedzsment

Transzformációs környezetben elengedhetetlen, hogy Scrum Master-ként megteremtsük a változás iránti igényt. A retrospective meeting bevezetésével a csapattagok lehetőséget kapnak arra, hogy megállapodjanak legalább egy olyan akciópontban, amellyel iterációról iterációra növelni fogják hatékonyságukat.

Különbség viszont, hogy tapasztalataink szerint az agilis átállás során bevezetett változásokhoz több idő szükséges nagyvállalati környezetben, hiszen több csapatot / részleget érint egyszerre. Emellett Scrum Masterként a változás bevezetéséhez több döntéshozóval kell együttműködnünk, az ehhez szükséges hatékony kommunikáció kialakításához is időre lehet szükségünk. A KKV-szektorban az üzleti és piaci teljesítmény már pár héten belül visszamérhető, így az agilis módszertan mentén bevezetett változások sikerességéről rövid idő alatt képet kaphatunk.

Ha Tesztelőként támogatnád a termékeket, csapatokat: agiletesting.hu
Ha a Scrum Masteri pálya érdekel: scrummastersuli.com
Ha a Product Owneri pálya: productownersuli.com

Erőforrásra van szükséged? agilelaunchpad.com

Balagile.com az Agilis és Lean átállások szakértője.

Iratkozzatok fel az Agile Tips with Bala & Friends csatornára, ahol több száz Agile és Lean módszertani praktikus tanácsot, beszélgetést találtok. Rendszeresen friss tartalommal és LIVE Q&A-ekkel jövünk.