Sprint Report App Scrum Master Szemmel

Le kell szögeznem, hogy duplán elfogult vagyok az alkalmazással kapcsolatban, hiszen egyrészt az ötlet azoknak a fejéből pattant ki, akiket mentoraimnak tekintek, másrészt pedig a használata közben jelentős időt és feszültséget spórolt már nekem az applikáció. 

„Individuals and interactions over processes and tools” szellemében nem szeretek túl sok eszközt használni és ezek jelentőségét túlhangsúlyozni. Ugyanakkor reménykedtem abban, hogy használható sprint riportot létre lehet hozni az Excel faragása nélkül is, hiszen a piacon nem találtam (mostaniáig!) olyan komplex riportálási eszközt, amely az agilis módszertant helyesen alkalmazva képes lett volna üzleti döntéshozatal támogatásra. 

Applikáció használata

Sprint Report app felülete borzasztó egyszerűen kezelhető, szinte vezeti a kezünket, az adatbevitel platformfüggetlen és gyors, a kért riportok pedig egy gombnyomással előállíthatóak. Ennek köszönhetően a korábbiakhoz képest rendkívül lerövidül a sprint riport előállítására szánt idő. Viszont nem ez az alkalmazás legnagyobb előnye. Scrum Masterek felé elvárás a méréseken keresztül működtetett a transzparencia, ugyanakkor az elvárások nem minden esetben találkoznak megfelelő oktatással vagy bevett gyakorlattal a sprint report készítését illetően. Az alkalmazás megadja a felhasználóknak azt az extra edukációt is, hogy mit érdemes mérni, hogyan érdemes mérni, illetve segíti az eredmények megfelelő értelmezését is. Ehhez nincs szükségünk új dashboard beállítására sem, az alkamazásban ezt készen kapjuk és a többi elemhez hasonlóan borzasztó könnyű használni (természetesen csak az arra jogosultaknak, az adatainkhoz más nem fér hozzá). A felhasználóbarát felület és a folyamatosan megjelenő tippek mellett is felmerülhet kérdésünk a használat közben, ebben az esetben pedig remoteguru.hu oldalon van lehetőségünk ingyenes segítséget kérni az alkalmazással vagy mérésekkel kapcsolatban. 

Az alkalmazás használata alapján a benyomásom az, hogy egy olyan riporting eszköz vált elérhetővé a piacon, amely az agile módszertant helyesen alkalmazza, miközben standardizált, üzleti döntéshozó és csapatszinten is értelmezhető metrikákat, meglátásokat és vizualizációkat állít elő automatikusan függetlenül attól, hogy a kérdéses szervezet milyen módszertant követ (vagy követ-e ilyet egyáltalán).