Scrum Masterként a KKV-szektorban

Az agilis átállás megkezdése előtt nagyon fontos meghatározni a pontos üzleti célt. A KKV-szektorban az üzleti és piaci teljesítmény pár héten belül visszamérhető, így az agilis módszertan mentén bevezetett változások sikerességéről rövid időn belül képet kaphatunk. Amennyiben úgy látjuk, hogy a transzformációval sikeresen célt tudunk érni, azt javasoljuk, hogy Scrum Master és Agile Coach segítségével vágjunk bele az átállásba. Melyek az agilis átállás első lépései és milyen eszközökkel dolgozik egy Scrum Master és egy Agile Coach?

Értékáram-térképezés

Scrum Masterként és Agile Coach-ként az első héten megfigyelünk. Nagyon fontos, hogy terepen dolgozzunk, hogy első kézből láthassunk az adott vállalkozás működését, folyamatait. Érdemes foglalkoznunk az értékáram-térképezéssel (value stream mapping), amely vizuális képet ad a munkafolyamatokról. E lean eszköz segítségével láthatóvá válik az esetleges szuboptimális működés és feltárhatjuk a lean veszteségeket.

Retrospective meeting

A második héten a szakértői csapatnak szervezhetünk egy retrospective meeting-et annak érdekében, hogy meghallgassunk, a csapattagok hogyan vélekednek működésükről. Mivel a csapattagok számára ez egy új ceremónia, ne lepődjünk meg, ha a csapattagok leginkább panaszaikat osztják meg, ezekből sokat megtudhatunk a vállalkozás és a csapat működéséről. Ezután érdemes pszichológiai szerződést kötni, amely a közös munkavégzés alapjait teremti meg és segít a konfliktusok elkerülésében.

Változásmenedzsment

Következő lépésként megkezdődhet a szükséges ceremóniák bevezetése, miközben Scrum Masterként figyeljünk arra, hogy a pszichológiai szerződésben meghatározott szabályokat betartatjuk. A retrospective meeting-eken a csapat által meghatározott akciópontokkal a csapat hétről hétre növeli hatékonyságát. A változtatások bevezetéséhez természetesen a menedzsmenttel is egyeztetnünk kell. Készüljünk fel arra, hogy a menedzsment tagjai számára is változást jelent az agilis átállás, ezért győződjünk meg arról, hogy számukra is átadjuk az új szemléletmódot, részletesen elmagyarázzuk, hogy miért van szükség az adott változásra, miközben törekszünk a hatékony kommunikáció kialakítására.

Transzformációs roadmap

Amikor úgy látjuk, hogy megismertük a vállalkozást, a szakértői csapat tagjai között elkezdett kialakulni az összhang, valamint a ceremóniák bevezetésre kerültek, szánjunk időt a transzformációs roadmap elkészítésére. Az eszköz segítségével meghatározzuk az agilis átállás mérföldköveit, valamint a következő lépéseket. Fontos, hogy ezeket a mérföldköveket és lépéseket rugalmasan kezeljük, hiszen nem kell minden próbálkoznak sikeresnek lennie. A cél, hogy a szakértői csapat folyamatosan törekedjen a munkavégzés hatékonyságának növelésére, és ha az egyik próbálkozás nem sikerül, álljon elő új ötletekkel.

Transzformációs napló

A transzformációs naplóban jegyezzük fel a napi történéseket! Csupán néhány percet vesz igénybe, de hosszú távon részletes képet ad az agilis átállás alakulásáról. Emellett segít visszaemlékezni, illetve segíti a tervezést is. A naplóból kirajzolódnak próbálkozásaink, és képet kaphatunk arról, hogy mivel arattunk eddig sikereket és mi az, amivel még foglalkoznunk kell.

Ha Tesztelőként támogatnád a termékeket, csapatokat: agiletesting.hu
Ha a Scrum Masteri pálya érdekel: scrummastersuli.com
Ha a Product Owneri pálya: productownersuli.com

Erőforrásra van szükséged? agilelaunchpad.com

Balagile.com az Agilis és Lean átállások szakértője.

Iratkozzatok fel az Agile Tips with Bala & Friends csatornára, ahol több száz Agile és Lean módszertani praktikus tanácsot, beszélgetést találtok. Rendszeresen friss tartalommal és LIVE Q&A-ekkel jövünk.