A befolyásolási zónák természete

A befolyásolási zónák egy igen fontos kérdés, amit egy potenciális döntéshozóval kertelés nélkül, kb. azonnal érdemes tisztázni.

Három befolyásolási zóna van.

Első, a közvetlen befolyásolási zóna:
Ide tartoznak azok az elemek és döntések, amiket bármikor, bármilyen körülmények között, saját hatáskörben meghozhatunk, és soha, senki, semmilyen formában azt felülbírálni vagy visszacsinálni nem akarja majd.

Második, a közvetett befolyásolási zóna:
Ide tartoznak azok az elemek és döntések, amikben másokkal konzultálni vagyunk kénytelenek ugyan, de jó eséllyel az fog történni, amit szeretnénk, és valószínűleg nem fogják majd megpróbálni visszacsinálni.

Harmadik zóna, a minden egyéb kategóriája.Ez  a közvetett és közvetlen befolyásolási zónán kívül eső objektív valóság. Van. Ez fog a legnehezebben változni.
Ugyanakkor ez a dimenzió sem statikus. Az első két zóna dinamikája határozza meg, hogy itt mi fog történni.

Ne felejtsd, hogy nemcsak neked és a döntéshozóknak, de valójában minden szereplőnek léteznek ezek az övezetei, és minden szereplő zónája folyamatosan változik. Ha akarják, ha nem. Ezen szereplők mindenkori zónáinak eredője a harmadik dimenzió. Ezért nem lesz az se soha statikus.

A befolyásolási zónák folyamatosan változnak. Éppen ezért csinálnunk kell egy térképet és folyamatosan frissíteni kell benne változásokat. Minden beszélgetés, workshop előtt és után érdemes megvizsgálni és frissíteni a térképet.
Használjunk legalább két színt! Egyet a hivatalos zónákhoz és egyet az informális, de-facto zónákhoz.

Mivel a Scrum Master egy olyan szereplő, aki bárkivel bármikor bármit megvitathat, jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a beszélgetőpartnerünk befolyásolási zónái hol helyezkednek el a szervezetben. Különös tekintettel a stakeholderekre. Ha egy mód van rá, készítsünk valamilyen táblázatot. Sőt, akár pókháló diagramot is.
Nyilván nem lehet mindenkivel interjúzni. Azonban bárhogy is legyen, egy félig jó felkészülés még mindig sokkal jobb, mint egy téves információkkal, feltételezésekkel és utólagos “agyalással” terhelt beszélgetés.

A Scrum Masternek hivatalos utasítási jogkörei nincsenek, ezért magának kell felderítenie, hogy kit, mivel és hogyan fog tudni finoman terelni és rávenni arra, hogy a módszertan szerinti leghelyesebb működést kövesse bármelyik időpillanatban.
Ahhoz, hogy változást lehessen elérni egy szervezetben, az egymást sokszor átszövő befolyásolási zónákon elindulni többnyire bölcs döntés… ha ténylegesen látjuk a zónák és a szereplők térképét, és emiatt legalább megalapozottan sejtjük (és nem tudjuk!) azt, hogy kit mivel kell / lehet megszólítani.

Ne felejtsük el azt sem, hogy nincs semmi garancia arra, hogy a beszélgető partnerünk tisztában van a saját befolyásolási zónáival. Sőt! Sokan szándékosan torzítják is ezeket egy-egy interakcióban (pl.: többnek akar látszani, avagy szándékosan rejti, mert még bizonytalan abban, hogy akar-e majd nekünk segíteni).

És végül: legyünk nagyon óvatosak a befolyásolási zóna térképpel, csakúgy mint a stakeholder elemzéssel! Ez egy rendkívülkényes és érzékeny dokumentum.

Sok szerencsét :)!