Blog

Burndown Chart, a Scrum Masterek egyik legjobb barátja

A burndown chart az egyik legegyszerűbb és legsokoldalúbban alkalmazható agile módszertani támogató eszköz.

Egyetlen célja, hogy bárki, aki a csapat közelébe ér, 20 mp alatt tudjon tájékozódni arról, hogy mi történik a csapattal, hol tartanak a feladataikkal egy adott sprintben, milyen tempóban haladnak, mikorra fognak végezni, adott esetben mennyi az a feladat mennyiség ami várhatóan csúszni fog, vagy amennyivel korábban fognak végezni.

tovább

Munkaköri leírás vs valóság

Általában véve jó, ha van az embernek egy munkaköri leírása. Ez a munkaköri leírás két formában szokott érkezni. 1. elképesztően részletes 2. nagyon elnagyolt és gumi szabályokkal tűzdelt: “…és minden amivel vezetője megbízza…”. Hívjuk ezt “rugalmas” munkaköri leírásnak.

tovább

Miért éri meg Scrum Mastert alkalmazni?

Hogyan termel egy Scrum Master?
Hogyan tudom mérni a működésének a hatását?

Hogyan termeli ki a bérét?
Kezdjük azzal, hogy mi nem egy Scrum Master!

Egészen biztosan nem projektmenedzser, akire ráaggathatjuk a címkét, hogy innentől kezdve, ipi-apacs, te vagy a Scrum Master! Nem is egy adminisztrátor akit Scrum Masternek hívunk, hogy ne érezze magát annyira elhanyagolva.

tovább

A felhasználói felület és az Agile

Scrum Masterként kiemelt felelősségünk, hogy ezeken a kérdéseken végigtereljük a stakeholdereket! Ha ezt nem tesszük meg, akkor a módszertan legjobb esetben is csak igen hatékonyan, kiváló minőségben és nagy mennyiségben előállított, ugyanakkor üzleti értéket csak esetlegesen tartalmazó elemek halmazát produkálja. Az meg nemigen egyeztethető össze az Agile szellemiségével… sem.

tovább